Monday 6 June 2016

Drina Steinberg - Trilogija Purpur Arkone



"Kad bi boje imale miris, purpurna bi mirisala sveže, iskričavo, senzualno, a opet jednostavno."

Dobila je ime po boji kojim se isticala u društvu, žena koja nosi nesvakidašnje ime zove se Purpur Devan i napunila je 39 godina. Svakog rođendana sanja jedan isti san koji posle proganja njene misli danima. Od svoje sedme godine borila se sa tim uz pomoć svojih roditelja, ali nije bilo uspeha. Ni jedan doktor, psiholog ili psihijatar nisu uspeli da joj pomognu.
Pored svoje porodice najveća podrška bio je njezin prijatelj Luka. Izmedju njih postojala je samo bratska ljubav. On je uvek imao posebno mesto u srcu zato što je nju prihvatio sa svim njenim problemima. On je prijatelj kakvog bi svako poželeo.
Njena porodica smatrala se čudacima na neki način. U njihovoj kući mogla su se čuti tri jezika. Neki su pričali srpski, neki nemački, a neki su pevali na češkom. Ali uvek je ova porodica mogla međusobno da se razume.
Iako je imala prilika da postigne nešto više u svom životu ona kao da se učaurila u gradicu kojeg nikad nije smatrala svojim domom. Oduvek se ova žena zadovoljavala malim i sitnim stvarima oko kojih je bilo potrebno malo truda. Ali kada je srela njega, Aleka Liraja kao da se stara Purpur pokrenula i odlučila da se oslobodi svojih okova. Šta se desi kad se snovi i java izmešaju? Šta se desi kada više ne znamo šta je realnost, a šta ne?

Ova knjiga izdvaja se prvo po svojim prelepim koricama, a onda sa fantastičnom pričom. Mislim da je autorka apsolutno znala šta da radi dok je pisala ovo delo. Ovo je pun pogodak za sve one koji obožavaju fantastiku i mitologiju. Delo "Miris nasleđa" nosi sa sobom nešto magično, toliko jako da vam srce brže kuca dok čitate ovu knjigu. Ono donosi miris purpura uz veliku dozu slovenske mitoligije i magije. Uz ovu knjigu desi će se svešto nikad niste mogli naslutiti. Uz nju bićete svedoci jedne prelepe romanse pune strasti.

Meni je ova knjiga osvojila srce i mislim da je dugo niko neće moći zameniti. Ona je prevazišla sva moja očekivanja. Ovde morate odbaciti svoja nagađanja i samo se prepustiti radnji priče. Alek Liraj i Purpur Devan su likovi koji su me toliko puta nasmejali i opustili, zbog njih dvoje imala sam utisak kao da imaju 18 godina. Očekivala sam likove koju su toliko ozbiljni zbog svojih godina i mislila sam da će mi zbog toga biti problem da uživam u ovom divnom delu, ali nije. Mnogo puta sam jednostavno zaboravila njihove godine i uživala u njihovoj ljubavi i strasti.


"Dok noć za nama gasi ono što je bilo, jutro nas budi svetlom svežih šansi. Na nama je da sami odlučimo, da li ćemo se prekriti preko glave, praveći tako sebi posed privatnog mraka u kom ćemo gajiti naše strahove, padove i razočarenja, ili ćemo se otkriti i iskočiti u novu svetlost dana. Bez kajanja, puni nade i spremni za nove pokušaje."

U prvoj knjizi glvana junakinja otkrila je važnost svoje krvi i porekla. To joj je donelo mnogo borbe, patnje, ali i ljubavi prema jednoj osobi. Nakon izdaje jedne osobe kojoj je verovala, i nakon svog trijumfa ona će morati odlučiti za kim će svoja vrata zatvoriti i zaključati, a kome će ih ostaviti širom otvorena... Ona će morati da čeka da vreme svoje odradi. Pred njom je sada svet u kome se bori dobro i zlo. Iz koga će ona ili isplivati, ili potonuti još dublje.

Otvorite svoj um za najkomplikovaniju priči punu magije i fantastike. Pripremite svoje srce za ljubavnu priču punu uspona i padova. Ovo su knjige koje sa sobom donose faktor iznenađenja. Uđite u svet magije ove autorke i dopustite da ona pronađe svoje mesto u vašim srcima.

Recenzija by Dragana Stojanović 

No comments:

Post a Comment