Saturday 11 June 2016

Kler Kendal - Knjiga o tebi


Izdavač - Laguna

Na ovu knjigu sam slučajno naletela tražeći predloge za čitanje na Goodreads-u, nisam znala da je Laguna prevela, i još je bila na akciji 50% kad sam kupila.
Svi koji prate stranicu, znaju da stvarno volim psiho trilere, mada mi se nekoliko puta desilo da ostajem budna skoro cele noći da završim knjigu, pa onda ne mogu da zaspim od straha... i dalje ih obožavam.

''Stalno prisustvo. Eto šta si ti. U svakom pogledu.''

Knjiga o tebi je knjiga o Rejfu.
Klarisa je bila udata, ali nakon mnogo neuspešnih veštačkih oplodnju, brak joj se raspada...
Nema prijatelje, osim jednog, šef sa posla Gari.
Posle nekog vremena Klarisa provodi noć sa Rejfom, kolegom sa posla.
Posle 3 čaše vina, Rejf je prati kući, ona ga poziva unutra i dalje se ničeg ne seća, vidi samo ožiljke po rukama i od tog dana Rejf je uvek prisutan u njenom životu.
Kao uhoda, kao psihopata, kao osoba od koje ne može da živi, ni da diše; šalje joj poklone, prati je u stopu, zove je, preti joj, priča i šalje joj knjigu najmorbidnijih bajki. Bajki o ženskoj neposlušnosti i kaznama koje dolaze sa tim.
Šta god uradila, nemoćna je. Ignorisanje ne pomaže, pretnje ne pomažu, policija joj govori da nema dovoljno dokaza i da počne da skuplja sve.
Klarisa odvaja u jednu kutiju svaki poklon od Rejfa, polako traži svedoke i počinje da piše dnevnik.
Knjiga o tebi ima formu dnevnika, što ponekad ume da nervira, ali se u ovom slučaju lepo uklapa.
Kako bi izbegla Rejfa, Klarisa se povlači sa posla na šest nedelja da bi bila u poroti. Žrtva je prostitutka i narkomanka na kojoj su se iživljavali i silovali je, ali joj niko ne veruje jer, svi znamo ljudsku glupost rasprostranjenu u ovom svetu i čuveno mišljenje: Kako prostitutka može biti silovana?
I ne samo prostitutka, već bilo koja ženska osoba. Još uvek živimo u društvu gde se žrtva krivi, a psihopate lagodno žive na slobodi.
Knjiga ima fenomenalnu radnju, ali me je nervirala Klarisina usporenost i nemoć. Ona ne traži pomoć jer misli da nema od koga, ona ne radi ništa konkretno, samo prilagođava svoj život da izbegne Rejfa.
Statična je.
Čak i kad na suđenju upozna ljude kojima može da se poveri, ne radi apsolutno ništa, kako i njih ne bi uvela u Rejfovu bolesnu igru.
Ali, kad sam malo zastala i razmislila o tome, ima logike.
Psihopate nikada ne biraju jake i energične žene. Nikada.
Uvek biraju mirne žene, polako ih udalje od ono malo prijatelja što imaju i od porodice kako ne bi imale kome da se obrate za pomoć.
Psihopate uvek igraju pametno, svet ih vidi kao fine muškarce, dok se iza maske krije čisto zlo.
Dakle, ma koliko puta sam poželela da našamaram glavnu junakinju situacija je realna. Nažalost, svi mi imamo u okruženju bar jednu osobu koja je pala u kandže bolesnog muškarca i kojoj nismo mogli da pomognemo jer pomoć nije ni zatražena. Vapaj nikad nije pušten na slobodu.
Ko voli trilere i kome ne smeta usporena radnja, uživaće. Klarisa će otkriti da nije prva Rejfova žrtva, uprkos psihičkom zlostavljanju kroz koje prolazi, uspeće i da se zaljubi u jednog vatrogasca, odneće svoje dokaze u policiju... a gde će je sve to odvesti, moraćete da saznate sami.
Ako nekog zanimaju bajke koje se nalaze u knjizi: Plavobradi, 1001 noć, Mladoženja razbojnik, Fičerova ptica, Zamak ubistva, Trnoružica i Tri zmijska lista.
Ja volim bajke, one postoje da se napravi razlika između dobra i zla. Ali neki uvrnuti umovi čak i u bajkama vide samo zlo.

''Kažu da je ''Ne!'' rečenica od jedne reči. Kažu ti da je odlučno izgovoriš. Kažu da Ne nikada ne treba objašnjavati.''


 Recenzija by Kristina Prodavnica snova

No comments:

Post a Comment