Wednesday 11 April 2018

Dot Hačison - Bašta leptirica (Kolekcionar #1)


Izdavač - DERETA IZDAVAŠTVO
The Butterfly Garden (The Collector #1) by Dot Hutchison
★ ★ ★ ★ ★

"Noću je Bašta bila carstvo senki i mesečine, u kom su se jasno čule sve one iluzije koje su je činile onim što jeste." 

FBI agenti Viktor Hanoverijan i Brendon Edison susreću se sa zločinom koji je mnogo gori od onoga što su zamišljali. Pronašli su Baštu, koja na prvi pogled zbog egzotičnog bilja, drveća i jezera podseća na rajski vrt. Međutim, posle velike eksplozije postaje jasno da ovaj "rajski vrt" krije stravičnu tajnu: grupu otetih devojaka za koje je bašta postala novi dom, a njena okrutna pravila njihova svakodnevnica. 
Zločini traju decenijama, a Baštovan svakoj devojci tetovira velikog leptira na leđa. 

"Bog je stvarao sopstveni mali svet."


"Zašto nas obeležavaš?" 
"Zato što bašta mora da ima svoje leptire." 

Baštovan nije kidnapovao devojke mlađe od šesnaest. Tako da je životni vek u Bašti trajao najduže 5 godina. 

"Kako je dozlaboga nepravedno to što je od nas, od svih mogućih božijih stvorova, napravio baš letire. Pravi leptiri su mogli da odlete daleko, van domašaja. Baštovanove letirice su mogle samo da padnu, a i to retko." 

Agenti su pred teškim zadatkom da otkriju šta se sve dešavalo u Bašti i ko je sve umešan u silovanja i ubistva. Preživele devojke odbijaju da progovore, i njihova jedina nada postaje Maja, takođe jedna od letirica, sama po sebi zagonetka i možda čak i saučesnica misterioznog Baštovana. 
Agenti će morati da ulože veliki trud kako bi zadobili njeno poverenje i naterali je da progovori. 

"Prosto je zapanjujuće na koliko pitanja može da odgovori, a da ustvari uopšte ne da odgovor na ono koje joj je postavljeno. Čak i kad deluje kao da im izlazi u susret, njeni odgovori gotovo uvek nekako skrenu u nepoznatom pravcu, pružajući im određene podatke, ali nikad ne odajući suštinu." 

U Maji smo dobili odličnu naratorku. Simpatičnu, ciničnu i mračnu. Obožavam je. Pričaće vam svoju priču od dana kad se rodila do dana kad je spašena iz Bašte, koja nije nimalo laka, a iza svake njene rečenice ćete se zapitati - Ima li tu još nečega? Podvuće vam se pod kožu, upravo tako mračna.

"Kad puknu, neki ljudi se nikad ponovo ne sastave. A neki pokupe krhotine i zalepe ih, ali oštre ivice ostanu da štrče." 


"Stvar je, zapravo, u očima. Ako si u životu video dovoljno sranja, izgledaćeš starije, bez obzira na to koliko si mladolik." 

Zavolećete i agente - jedan stariji, iskusniji, strpljiviji, drugi mlađi, manje iskusniji i nestrpljiviji. Kao dobar i loš policajac polako otkrivaju sloj po sloj, zagonetku po zagonetku koju im Maja servira pričom. 
Porodice otetih devojaka koje su godinama živeli u neizvesnosti. Neizvesnost ubija. 
Otete devojke različitih karaktera i njihova međusobna prijateljstva, podrška i žrtvovanja na surovom mestu zvanom Bašta. Svaka ima neku svoju priču. 

"Toliko dugo smo živele u nečijoj jezivoj fantaziji da više ne umemo da se snađemo u stvarnosti." 

Koliko god surova i jeziva knjiga bila, ima neke lepote u njoj, i ja sam neizmerno uživala. Ja koja sam sa ovim žanrom na VI, knjigu sam pročitala za par sati. I sad ne mogu dočekati ostale delove. Ako ne verujete meni u vezi ove knjige, onda poverujete Neveni sa stranice KNJIGE O KOJIMA SE PRIČA koja je ekspert u ovom žanru 😊

Ovo je prvi deo serijala Kolekcionar, i svaka knjiga je za sebe, zajedničko su im agenti.
Od mene velika preporuka za ovaj mračni triler ❤ 


1 comment:

  1. “Stvar je ,zapravo u ocima.Ako si u zivotu video dovoljno sranja ,izgledaces starije ,bez obzira koiko si mladolik . “ 👏👏👏 ❤️

    ReplyDelete